Από Αθαμανία κατευθυνόμαστε στο Γαρδίκι και απο εκεί μπορούμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο που φεύγει αριστερά και οδηγεί στην Αγία Παρασκευή ή Τζούρτζια.
Ακολουθούμε τον δρόμο που φεύγει δεξιά και οδηγεί στο ύψος της γέφυρας Αλεξίου, εκεί που χύνεται το Καμναΐτικο ρέμα στον Άσπρο ή Αχελώο ή Ασπροπόταμο. Περνώντας τη γέφυρα και προχωρόντας λίγα μέτρα συναντούμε μια διασταύρωση. Ο δρόμος που φεύγει δεξιά περνώντας την γέφυρα, οδηγεί στο Παλαιοχώρι Γαρδικίου καί το δασικό δρόμο γιὰ Ἀρματολικό καί τό φράγμα τῆς Μεσοχῶρας.
Εάν δεν θέλουμε να περάσουμε τη γέφυρα, τότε συνεχίζουμε ευθεία και βρίσκουμε την επόμενη παράκαμψη. Προς τα αριστερά είναι ένας νέος ασφαλτόδρομος που οδηγεί στην Τζούρτζια ή Αγία Παρασκευή και πρός τα δεξιά οδηγούμαστε προς τήν ἔξοδο γιά Ἅγιο Νικόλαο καί Τυφλοσέλι. Συνεχίζουμε πρός Δέση, έπειτα την Πύρρα, το Νεραϊδοχώρι, το Περτούλι με τό χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου, έπειτα την Ἐλάτη, την Πύλη , και τα Τρίκαλα.
Συνεχίζουμε βόρεια. Ο δρόμος κινείται δίπλα στο ποτάμι. Ο Αχελώος είναι ο δεύτερος σε μήκος γηγενής ελληνικός ποταμός και ο πλουσιότερος σε νερά. Πηγάζει από το Περιστέρι της Πίνδου σε υψόμετρο 2.000 μ. στη θέση Βερλίγκα και ύστερα από 255 χλμ. εκβάλλει στο Ιόνιο. Σύντομα συναντάμε πινακίδα που μας δείχνει αριστερά "προς Αγ. Παρασκευή". Περνάμε το ποτάμι και φτάνουμε στην Τζούρτζια. Είναι χτισμένη στις πλαγιές του Καταρραχιά (προέκταση της Κακαρδίτσας με υψόμετρο 2.280 μ.) . Αξίζει τον κόπο να περπατήσουμε για 2 ώρες μέχρι το "Μαντάνι του Διαβόλου" , έναν από τους πιο θεαματικούς καταρράκτες της πατρίδας μας, που κατεβάζει άφθονο νερό ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού.
Ξαναγυρίζουμε στον Άσπρο και στρίβουμε αριστερά. Παρατηρούμε ότι υπάρχουν πινακίδες που υποδεικνύουν τα ιδανικά σημεία εκκίνησης για όσους θέλουν να κάνουν κανό ή καγιάκ. Γρήγορα φτάνουμε σε νέα πινακίδα που μας δείχνει αριστερά "προς Μηλιά". Η Μηλιά είναι ένα χωριό πολύ κοντά στο ποτάμι.
Πίσω πάλι στον κεντρικό δρόμο, στρίβουμε αριστερά και σε λίγο φτάνουμε στη διασταύρωση για Πολυθέα η οποία είναι χτισμένη στις πλαγιές του όρους Καπ Γκρας (δηλαδή "χονδρό κεφάλι" στα βλάχικα) που έχει υψόμετρο 1930 μ.. Αμέσως μετά βρισκόμαστε στις εγκαταστάσεις της διευρυμένης κοινότητας Ασπροποτάμου, πάνω ακριβώς σε σημαντική διασταύρωση, όπου έχουμε δύο επιλογές:
Αριστερά πάει προς Κατάφυτο, Ανθούσα, με το πολύ όμορφο μοναστήρι της Παναγίας Γαλακτοτροφούσας και το πέτρινο γεφύρι του Μίχου, στο Χαλίκι στα 1160 μ.με το γραφικό μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, το πέτρινο γεφύρι της Καπραρίας και την πολύ όμορφη σκεπαστή βρύση του Φίλου. Υπάρχει κι ένας χωματόδρομος που ανεβαίνει αρκετά ψηλά στο Περιστέρι (υψόμετρο 2.295 μ. αναφέρεται στους χάρτες και ως Λάκμος )και πλησιάζει μέχρι τις πηγές της Βερλίγκας (απ' όπου πηγάζουν 3 μεγάλα ελληνικά ποτάμια: ο Αχελώος, ο Άραχθος και ο Πηνειός). Ένας άλλος δρόμος ανεβαίνει ψηλά στα 1700 μ. στον αυχένα "Μάντρα Χότζα", πολύ κοντά στις πηγές της Ρόνας και αμέσως μετά αρχίζει να κατηφορίζει μέσα σε πυκνό δάσος από πανύψηλα έλατα, οξιές και πλατάνια για να καταλήξει σε συνολικά 20 χλμ. από το Χαλίκι στο χωριό Ανήλιο και από κει σε ακόμη 5 χλμ. στο ξακουστό Μέτσοβο.Αμέσως μετά συναντούμε την πινακίδα που μας δείχνει αριστερά "προς Καλαρρύτες 20 χλμ." και Τζουμέρκα. Συνεχίζουμε για Μέτσοβο .
Ας πάρουμε τώρα και το δεξιό κλάδο. Θα βρούμε διασταύρωση αριστερά "προς Καλλιρόη" στα 1050 μ. και θα ανηφορίσουμε για 3 χλμ. Συνεχίζουμε ευθεία και βρίσκουμε την Κρανιά ή "Λα Κόρνου", χτισμένη στις πλαγιές της Τριγγίας (ένα βουνό με υψόμετρο 2.204 μ.). Πάνω από τα τελευταία σπίτια του χωριού, ένας χωματόδρομος (αδιάβατος το χειμώνα) περνάει από τον οικισμό Κονάκια Σαρακατσάνων, ανεβαίνει ψηλά στην Τριγγία και κατεβαίνει πίσω στο Παλαιοχώρι σε συνολικό χρόνο 20' ενώ γύρω γύρω από την άσφαλτο, χρειάζεται 1 ώρα!
Πίσω πάλι στον κεντρικό δρόμο για να συνεχίσουμε δεξιά και να επισκεφθούμε τη μονή Τιμίου Σταυρού Δολιανών, ένα αξιόλογο βυζαντινό μνημείο της ορθοδοξίας, το μοναδικό στην Ελλάδα με 13 τρούλους! Λειτουργία τελείται μόνο στις 14 Σεπτεμβρίου.
Αμέσως μετά περνάμε τις εγκαταστάσεις του δασαρχείου στη θέση Κουκουφλί με το ξύλινο σπιτάκι και το πεστροφοτροφείο. Στη συνέχεια συναντούμε διασταύρωση αριστερά "προς Στεφάνι". Το Στεφάνι είναι το ορεινότερο χωριό του Ν. Τρικάλων στα 1400 μ. υψόμετρο.
Ξανά στον κεντρικό δρόμο, στρίβουμε αριστερά και πλέον αρχίζει η ανηφόρα διασχίζοντας το μοναδικής αξίας δασικό σύμπλεγμα Ασπροποτάμου με τα αιωνόβια έλατα για να φτάσουμε στον αυχένα "Κιάτρα Μπροάστα" στα 1400 μ. υψόμετρο. Από εκεί και πέρα συνεχίζουμε κατηφορικά και σύντομα φτάνουμε στην Καστανιά, Ἀμάραντο και στην συνέχεια οδεύουμε προς Καλαμπάκα.
Να επισημάνουμε ότι κανένα από τα χωριά που αναφέρθηκαν δεν έχει βενζινάδικο. Τα πλησιέστερα είναι ή στην Ελάτη ή στο Χάνι Μουργκάνη, μετά την Καλαμπάκα.